Автор: Борис Субашич, novosti.rs  Следвайте Гласове в ТелеграмНаскоро НАТО обяви, че ще

...
Автор: Борис Субашич, novosti.rs  Следвайте Гласове в ТелеграмНаскоро НАТО обяви, че ще
Коментари Харесай

НАТО зад маската на НПО: Северноатлантическият алианс обяви милитаризация на цивилния сектор в Европа

Автор: Борис Субашич, novosti.rs  Следвайте " Гласове " в Телеграм

Наскоро НАТО разгласи, че ще влага 1,1 милиарда $ в европейски компании, с цел да ги насърчи да работят за военния бранш, като се планува и нарастване на бюджета за неправителствени организации, които предизвикват " евроатлантическите полезности ".

Такива организации все по-често канят публицисти, членове на неправителствени организации и „ водачи “ на курс за различаване на дезинформация и битката с нея.

Това звучи като огромен завой в политиката на НАТО, в случай че вземете поради, че Алиансът извърши експанзията си против Сърбия през 1999 година без мандат на Организация на обединените нации, след ужасна дезинформационна акция, която кулминира в „ случая Рачак “.
Разширяване на интервенциите

Експертите споделят, че няма повратна точка в политиката на Алианса, само че че се възнамерява разширение на активността, съдейки по оповестената милитаризация на промишлеността и организациите за разширение на публичното въздействие в Европа. 
" Целта на НАТО в милитаризацията на европейския цивилен бранш е Европейски Съюз, изключително източната му част, да стане самостоятелен, само че не в смисъл на взимане на решения, а във връзка с материалните и логистични потребности за самостоятелна война в европейското пространство. Така че Съединени американски щати и техните най-близки съдружници Англия, Австралия, Южна Корея и Япония да се концентрират повече против Китай. Що се отнася до наличието на НАТО в медийната сфера, в региона на пропагандата на неговите ползи и цели, неправителствените организации постоянно са имали огромно значение. 

Водещите членове на Алианса считат, че би трябвало да се усили интензивността на активността на неправителствения бранш, защото те имат огромен проблем, откогато в Европа се появиха неправителствени организации, които не са под техен надзор. Ето за какво Съединени американски щати и водещите членки на Европейски Съюз са на прага да влагат доста по-големи средства в пропагандата. Що се отнася до Сърбия, се следи забавен феномен, че сходна поддръжка реализира противоположния резултат. Колкото повече суми се отделят за подкрепяне на организации, които пазят ползите на НАТО, толкоз по-ниско е тяхното въздействие и известност ", – споделя университетският проф. доктор Митар Ковач, пенсиониран военачалник.

През последните 24 години сърбите се научиха по какъв начин да разпознават тайната дипломация на великите сили, скрита зад маската на цивилен сдружения, които единствено на хартия са загрижени за демократичните свободи и правата на индивида. Тези организации са неправителствени, доколкото работят против независимостта на сръбските държавни управления, благодарение на финансите и престижа на НАТО.

През юни 1999 година бомбардировката с крилати ракети и авиобомби на Алианса беше спряна, само че бомбардировката с неистини не беше. Бяха измислени всеобщи гробове на футболни игрища, " Операция Подкова " за етническото пречистване на всички албанци от Косово, само че нищо не се сподели за преследването, отвличанията и убийствата на сърби след идването на КФОР, в което страните от НАТО бяха най-силни контингент.

Защо най-малките Неправителствени организации са най-мощните

След 2000 година няколко дребни неправителствени организации, с необикновено въздействие, действаха безусловно като протегнатата ръка на Хагския арбитражен съд и албанските лобисти, обвинявайки и съдейки всички без доказателства  -  политици, през офицери до публицисти, и в това време принуждаваха Сърбия да присъединете се към Алианса. Много показателна е интернационалната конференция за връзките сред Сърбия и НАТО през 2010 година, когато представители на някои неправителствени организации произнесоха съвсем религиозни формули: „ За мен НАТО и Европейският съюз са знаци на цивилизацията и модернизма и знак на най-висшия човешки живот. " Те упрекнаха сръбските интелектуалци, че са отговорни, тъй като: „ в Сърбия господства антицивилизационно отношение, изключително засилено след бомбардировките “ и се чудеха „ Защо всяко споменаване на участие в НАТО незабавно е последвано от медиен резултат против него “.

Изключително несвоевременно и безконтролно е да се обобщават и слагат под общ знаменател към 35 000 цивилен сдружения в Сърбия с дребния брой НПО-та, които от десетилетия получават медийно внимание, изцяло непропорционално на броя на техните членове и въздействие. Всъщност те изцяло изопачиха смисъла на гражданското сдружаване.
" Ако желаете да знаете от кое място идва силата им, вижте от кое място се финансират и всичко ще ви стане ясно. Много честото резюме " те получават пари от Запада " е неправилно. Вижте актуалните всеобщи вълнения и стачки във Франция и Германия. Те свидетелстват за това, че на Запад живеят естествени хора, за които пенсиите и заплатите са единствено опрощение да излязат на улицата. По създание те се опасяват да не бъдат въвлечени във войната в Украйна срещу волята си. Истинската причина за европейските митинги е страхът от лишаване на свободите, тъй като хората осъзнаха, че обществените процеси се ръководят от по този начин наречената „ дълбока страна “, че изборната народна власт се е трансформирала в заблуда, тъй като някои хора, които не са определени от никого, само че назначени от някого, всъщност ръководят, както в тази ситуация с членовете на Европейската комисия ", - споделя социологът доктор Слободан Вукович.

Анонимни властници и цензори

Вукович показва феномена, че политиката на Европейски Съюз се води от хора, които не са обществено определени, чиито биографии и качества са незнайни, които обаче имат голяма власт.

" Това важи и за така наречен „ неправителствен бранш “, който носи главната отговорност за популяризирането на догмата на „ религията на Давос “ и стигматизирането на тези, които й се опълчват. Около тях е основана атмосфера на недостижимост, както в сегашния случай с развалянето на сръбския език. САНУ (Бел. прев. -Сръбска академия на науките и изкуствата), институти, " Матица сръбска " (Бел. прев. - най-старото научно, книжовно и културно сдружение в Сърбия), безусловно цялата научна и професионална общност застанаха в отбраната на сръбския език, само че доста настойчиво се опълчват неправителствените организации, тъй като имат власт, която не е тяхна, а идва от спонсори от западния политически мейнстрийм, който ги финансира ", – споделя още социологът доктор Слободан Вукович.

Неправителствени организации, които директно поддържат НАТО или неговите могъщи членове, като влагат големи запаси в тях през десетилетията на нашето страдалчество, са разпознати от обществеността като клонове на Алианса, негови представители, които хората не поддържат и не уважат, твърди проф. доктор Митар Ковач.

" Въпреки това тези организации реализираха известни триумфи, защото проникнаха както в държавното управление, по този начин и в опозицията, заплашвайки я с въздействието на своите могъщи спонсори или предлагайки разнообразни " преимущества " от тяхно име. Най-успешни са във връзка с цензурата, блокиране на истината и гонене на друго мислещите и пишещите. Смятам, че тя ще бъде все по-сурова и че процесът ще продължи с обществено брандиране и избрани наказания против организации, медии и лица, които обществено показват позиция, която не е в сходство с ползите на " неправителствените НАТО организации ".  За благополучие тази отрицателна реклама води до противоположния резултат измежду хората и брандираните като " неправилни " организации, медии и персони се припознават от народа като патриотични " - счита проф. доктор Ковач.

Неправителствени организации ПАРТИ В ПОСОЛСТВОТО

Разследването на източниците на финансиране на Неправителствени организации в Сърбия, които работят най-агресивно по отношение на Сърбия, улесни публикуването на депешите на американското посолство в Белград от WikiLeaks. Например в отчет 07BELGRADE709 от 21 май 2007 година се показват седем медийно известни дами и един мъж от „ неправителствения бранш “, които американският дипломат е поканил в резиденцията си по време на изборите на новото сръбско държавно управление на 15 май: „ По време на празненството, когато новото държавно управление се формираше, посланикът седнал с правозащитни групи, с цел да изслуша техните опасения, да разиска общи ползи и да изрази поддръжка за тяхната роля в гражданското общество ".

МИЛИТАРИЗАЦИЯ НА МЕДИИТЕ

Американският военачалник Уесли Кларк, военният пълководец на експанзията на НАТО против Югославия през 1999 година, я назова „ първата съвременна война в Европа “ и акцентира водещата роля на милитаризирания цивилен бранш, най-вече медиите, и предвижда, че всички бъдещи спорове ще се случват по този начин.

" Новите технологии повлияха мощно на политиката на всички равнища. Настоящият поток от вести, и изключително изображенията, надминаха способността на държавното управление да изяснява, проверява, координира и удостоверява. Нарекохме го „ факторът CNN “ и хората на смешка започнаха да приказват за нуждата да се проследят придвижванията на кореспондента на CNN Кирстиан Аманпур, чиито „ замайващ принос и репортажи на място биха могли да трансфорат далечна рецесия в настояща вътрешна политическа паника “. Беше ясно, че новите технологии могат да окажат необикновено мощен напън върху политиците на всички равнища...

В бъдещи дейности може да се разчита на още по-агресивно събиране на информация и още по-интензивно, медийно фокусиране върху всички аспекти от горе до долу.

Превод: Владислав Наков

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР